ΕιδήσειςΕλλάδα

Novartis: Απαλλαγή Αγγελή από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών

Απαλλάσσεται από το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Γιάννης Αγγελής με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο κ. Αγγελής είχε διωχθεί ποινικά για το εν λόγω αδίκημα με το αιτιολογικό ότι δεν παρέλαβε στοιχεία για λογαριασμό συγγενικού προσώπου πολιτικού, που πρόσφεραν προφορικά Αμερικανοί στον ίδιο και στους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν πραγματοποιήσει στη Βιέννη, το 2018, με αντικείμενο την υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου απάλλαξαν από το συγκεκριμένο αδίκημα τον κ. Αγγελή υιοθετώντας τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου σύμφωνα με την οποία ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά εξέφρασε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση στη Βιέννη, ο ίδιος είχε ενημερώσει, ως όφειλε, για τις θέσεις του αυτές την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου στην απαλλακτική πρότασή του ανέφερε πως ο κ. Αγγελής κατά την περιβόητη συνάντηση της Βιέννης «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν». Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (.σ.σ κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου ζητούσε την απαλλαγή του κ. Αγγελή κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής, καθώς ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close