ΕνημέρωσηΟικονομία

Φορολογική νομοθεσία: Μεγάλες αλλαγές στην κωδικοποίηση της μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Απλούστερη και πιο σύγχρονη θέλει να καταστήσει μέσα στο 2021 η κυβέρνηση την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά στην είσπραξη δημοσίων εσόδων, την έμμεση φορολογία και τους φόρους συναλλαγών, τη φορολογία περιουσίας, τις φορολογικές διαδικασίες και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

Προς το σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών έξι ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει την εκτέλεση των σχετικών προπαρασκευαστικών εργασιών και οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους σταδιακά έως το Νοέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα:

Η ομάδα που ανέλαβε την κωδικοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως το τέλος του μήνα. Η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κωδικοποίηση των διατάξεων περί του Κώδικα ΦΠΑ θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι το τέλος του μήνα. Η ομάδα εργασίας που έχει ως αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την κωδικοποίηση των διατάξεων περί Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λοιπές συναφείς διατάξεις) θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως τον Οκτώβριο. Η ομάδα που έχει αναλάβει τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την κωδικοποίηση των διαφόρων διατάξεων περί τελών και λοιπών έμμεσων φορολογικών βαρών (φόροι συναλλαγών κλπ) θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2021.Η ομάδα εργασίας με αντικείμενο την κωδικοποίηση των διατάξεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και των διατάξεων Φορολογίας Κεφαλαίου, Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Τυχερών Παιγνίων και λοιπών σχετικών διατάξεων θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2021.Η ομάδα εργασίας για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της έως το Νοέμβριο 2021.

Όλες οι προαναφερόμενες ομάδες εργασίας προχωρούν στη σύνταξη διαγράμματος κωδικοποίησης, καθώς και προσχεδίου Κώδικα. Το προσχέδιο Κώδικα θα τύχει τελικής επεξεργασίας από την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης, η οποία θα έχει την εποπτεία της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας και της σύνταξης του διαγράμματος κωδικοποίησης.

Οι εκάστοτε συντονιστές των ομάδων εργασίας υποχρεούνται να ενημερώνουν για την πορεία των εργασιών της κάθε ομάδας το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, καθώς και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, σε εβδομαδιαία βάση.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close