ΕνημέρωσηΠολιτική

Τζανακόπουλος: Επικοινωνιακή φούσκα το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη

«Ενώ στα μέσα Ιουνίου η κυβέρνηση αυτοθαυμαζόταν, ισχυριζόμενη ότι έχει επιτελικό σχέδιο και ότι έχει θέσει το σύνολο του επιχειρησιακού και διοικητικού μηχανισμού σε κίνηση και σε μια διαδικασία πρόληψης των πυρκαγιών, τελικά κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ.

Όπως επεσήμανε «από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια ανεξάρτητη πολιτικά επιτροπή εμπειρογνωμόνων την οποία μάλιστα είχαν αποδεχθεί και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιστήμονα κ. Γκολντάμερ, και η οποία κατέληξε σε πόρισμα για τις πολιτικές και επιχειρησιακές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούμε από τις πυρκαγιές, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή».

«Καταθέσαμε αυτή την πρόταση και εκκινήσαμε διαδικασία για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας και των σχετικών διοικητικών μηχανισμών. Τη διαδικασία αυτή όμως που είχε γίνει αποδεκτή και από τη ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ακύρωσε. Το μόνο στο οποίο καταλήξαμε ήταν στον ίδιο παλιό μηχανισμό να τεθεί επικεφαλής ένας υφυπουργός και αυτό να ονομαστεί “επιτελικό κράτος”», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του 112, ότι με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε, «με την υπερ-χρήση που έγινε, απαξιώθηκε σε πολλές περιπτώσεις από τους ίδιους τους αποδέκτες. Βλέποντας τις περιουσίες τους, το βιός τους να χάνεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές, πολλοί έμειναν στα σπίτια τους για να τα σώσουν».

«Πρώτιστη προτεραιότητα προφανώς είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά δυστυχώς η υπερβολική χρήση του 112 απαξίωσε το εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο αυτό εργαλείο, που κινδυνεύει τώρα να πέσει σε αχρησία. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται συμψηφισμός και σύγκριση των καταστροφών -ανθρώπινες ζωές από τη μία, περιουσίες από την άλλη».

«Η πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση υπέστη σφοδρή κριτική και από τους δασολόγους, και συνολικά από όσους γνωρίζουν πώς επιχειρησιακά πρέπει να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές. Και αυτό γιατί αντί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές με επιχειρησιακό τρόπο, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με επικοινωνιακά κριτήρια. Έτσι οδηγηθήκαμε στη μεγαλύτερη δασική καταστροφή της χώρας στην ιστορία της», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση απέτυχε στον εμβολιασμό»

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση απέτυχε στο ζήτημα των εμβολιασμών και της επίτευξης του τείχους ανοσίας.

«Οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι 15-20 την ημέρα και οι διασωληνωμένοι σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Δεν πρέπει ως κοινωνίες να εξοικειωθούμε με αυτά τα νούμερα. Είναι επικίνδυνο να το θεωρήσουμε κανονικότητα. Η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο δεν μαθαίνει από τα λάθη της», είπε χαρακτηριστικά

«Από την αρχή της πανδημίας ζητούσαμε ενίσχυση του ΕΣΥ, που δεν έγινε ποτέ, και αντ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης είχε το θράσος να μιλήσει για συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων. Μειώθηκε ακόμη ο προϋπολογισμός για την υγεία το 2021, καμία κίνηση δεν έγινε για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, παρ’ όλο που όπως φαίνεται ο ιός θα είναι μαζί μας για πάρα πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

«Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέτυχε στον εμβολιασμό και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, παρ’ όλο που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για ποσοστό 70% στις αρχές Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή είμαστε στον Αύγουστο που τελειώνει με ποσοστό εμβολιασμών που δεν φτάνει το 55%», σχολίασε.

«Δεν υπήρξε συγκροτημένη καμπάνια ενημέρωσης από την κυβέρνηση, παρά μόνο νουθεσίες και “μάλωμα” των πολιτών. Διάφορα επικοινωνιακά ευτράπελα γίνονταν όσο μοιράζονταν πακτωλός εκατομμυρίων σε κανάλια, sites και λοιπά με τις λίστες του κ. Πέτσα -πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν αρνείται ότι διεθνώς ενισχύονται παραδοξολογικές και ανορθολογικές απόψεις κατά των εμβολιασμών, ωστόσο πολλές χώρες έχουν καταφέρει να αγγίξουν υψηλά ποσοστά, γιατί έχουν δουλέψει με τρόπο ο οποίος είναι συγκροτημένος και σοβαρός», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Χρειάζεται λόγος εκπορευόμενος από το κράτος για την ενημέρωση ίσων προς ίσους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε και στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας. Φυσικά το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα στα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, που δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τα τμήματα ή την αραίωση των μαθητών. Όσο υπάρχει συνωστισμός στις τάξεις αυτό θα αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, ενώ μάλιστα η επιδημιολογική εικόνα αφορά νεότερες ηλικίες. Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα δέοντα» κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close