ΕιδήσειςΕλλάδα

Πυρκαγιά Κερατέα: Ορατός από το διάστημα ο καπνός – Τα καμμένα στη Βαρυμπόμπη από δορυφόρο

Ορατός από το διάστημα είναι ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας.

Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε σχετικές εικόνες. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά), ενώ στη συνέχεια, παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

meteo

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα σε Κερατέα και Βίλια, στην ανατολική και δυτική Αττική αντίστοιχα, ξέσπασαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr. (Εικόνα 1)

meteo

Εικόνα 1

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη δασική πυρκαγιά στα Βίλια, τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ.

meteo

Στην αριστερή εικόνα, με κατάλληλο συνδυασμό καναλιών φαίνονται καθαρά τα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Κερατέα και Βίλια καθώς και η καμένη περιοχή στη Βαρυμπόμπη (η τελευταία με καφέ αποχρώσεις). Στη δεξιά εικόνα, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό συνδυασμό καναλιών προκύπτει μια πιο «φυσική» εικόνα όπου φαίνεται καθαρά ο καπνός των δύο πυρκαγιών.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close