Ενημέρωση

Πλήγμα για το κίνημα #MeToo στην Κίνα: Απαλλάχθηκε παρουσιαστής για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης

Μία από τις πιο προβεβλημένες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κατέπεσε σε δικαστήριο του Πεκίνου καθώς οι δικαστές αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να στοιχειοθετήσουν υπόθεση σε βάρος ενός από τους πιο διάσημους τηλεοπτικούς παρουσιαστές της χώρας.

Η Zhou Xiaoxuan – περισσότερο γνωστή στη χώρα της με το διαδικτυακό της ψευδώνυμο Xianzi – προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας τον για σεξουαλική παρενόχληση το 2014.

Η Xianzi αποφάσισε να μιλήσει και να γράψει για την εμπειρία της το καλοκαίρι του 2018, τότε που στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει οι διώξεις σε βάρος του μεγαλοπαραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν. Η Xianzi ανέβασε ένα κείμενο 3.000 λέξεων στον λογαριασμό της στο WeChat λέγοντας ότι ήταν εν μέρει μια πράξη αλληλεγγύης σε μια παιδική της φίλη, θύμα βιασμού.

Το 2014 η Xianzi ήταν 25 ετών και εργαζόταν ως ασκούμενη στο κρατικό δίκτυο CCTV. Η Xianzi κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία της πρότεινε να αποσύρει την κατηγορία καθώς ο κύριος Zhu είναι από τους πιο καταξιωμένους δημοσιογράφους στη χώρα και άρα στο απυρόβλητο.

Η ενάγουσα είχε κατηγορήσει τον Zhu Jun ότι το 2014 την άρπαξε και τη φίλησε με τη βία, το διάστημα που έκανε την πρακτική της.

Η υπόθεση ήταν μία από τις πρωτοστατούσες στο κινεζικό παρακλάδι του παγκόσμιου κινήματος #MeToo, θεωρήθηκε ορόσημο και είχε οδηγήσει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών.

Στην Κίνα σπάνια διεξάγονται δίκες για τέτοιες υποθέσεις και η χώρα μόνο πολύ πρόσφατα πέρασε νόμο που ορίζει σαφώς τι σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση, αναφέρει το BBC.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Πριν από τη δίκη η Xianzi δήλωσε στο BBC: «Όποια κι αν είναι η κατάληξη της δίκης δεν θα το μετανιώσω. Εάν κερδίσω, αυτό θα ενθαρρύνει πολλές γυναίκες να μιλήσουν δημόσια για τις δικές τους παρόμοιες εμπειρίες. Εάν χάσω, θα συνεχίσω να εφεσιβάλω την απόφαση μέχρι να αποδοθεί η δικαιοσύνη».

Ο γνωστός παρουσιαστής αρνείται την κατηγορία και μάλιστα έχει υποβάλει μήνυση ενάντια στην Zhou Xiaoxuan για ψυχική οδύνη και συκοφαντική δυσφήμιση.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close