Ενημέρωση

«Νέο Αφγανιστάν» θέλουν οι Ταλιμπάν του Πακιστάν και κλιμακώνουν τις επιθέσεις

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Πακιστάν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, επιτείνοντας τον φόβο ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ενθαρρύνει ένοπλες ομάδες με παρόμοιο προσανατολισμό στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, όπως είναι γνωστή, έχει αρκετές διαφορές με τους Αφγανούς Ταλιμπάν από οργανωτική σκοπιά και οι δύο παρατάξεις έχουν μάλλον ψυχρές ως ενίοτε και εχθρικές σχέσεις, μολονότι εμφορούνται από ταυτόσημη εξτρεμιστική σουνιτική ιδεολογία.

Το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν αποτελεί «ομπρέλα» δέκα και πλέον ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη χώρα. Στις επιθέσεις τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 70.000 άνθρωποι.

Μέλη του κινήματος διέπραξαν 32 επιθέσεις εναντίον πακιστανών στρατιωτικών και αστυνομικών μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με την καταγραφή από το Γερμανικό Πρακτορείο των βομβιστικών ενεργειών και των επιθέσεων ενόπλων για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το ΚΤΠ.

Ο στρατός του Πακιστάν είχε εκδιώξει τους ισλαμιστές μαχητές από ημιαυτόνομες περιοχές φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, άλλοτε προπύργιά τους, αναγκάζοντάς τους να περάσουν στο αφγανικό έδαφος με σειρά επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από το 2014 και μετά.

Όμως «υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ανασυντάσσονται και αυξάνουν τις δυνατότητές τους να εξαπολύουν επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φίντα Χαν, αναλυτή εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.

Ο στρατός του Πακιστάν έστησε φράχτη άνω των 2.500 χλμ. στα πορώδη σύνορα με το Αφγανιστάν για να κάνει δυσκολότερη τη διέλευση εξτρεμιστών από τη μια χώρα στην άλλη και ανέπτυξε δυνάμεις για την αποτροπή επιθέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο» είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα ο στρατηγός Ιφτιχάρ Μπάμπαρ, εκπρόσωπος των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Όμως ο Φίντα Χαν προεξοφλεί ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close