Ενημέρωση

Κύπρος: Αποσύρεται βιβλίο Αγγλικών λόγω αναφοράς στον Κεμάλ Ατατούρκ

Ένα βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας που χρησιμοποιείται στη Β’ Λυκείου και το οποίο αναφερόταν στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ  ως υπόδειγμα «ηγεσίας», αποσύρει το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, μόλις χθες εντοπίστηκε αναφορά στο βιβλίο μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου σημειώνει πως «το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική “εκκαθάριση” του ελληνισμού στη Σμύρνη και αλλού» και προσθέτει:

«Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τους διωγμούς κατά του ελληνισμού».

Επισημαίνεται ακόμα πως «το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση».

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής, συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο -έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση».

Εντολή για αφαίρεση της σελίδας

Σημειώνεται πως προτού ληφθεί η απόφαση περί απόσυρσης, οι καθηγητές Αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση, είχαν λάβει χθες εντολή μέσω email να αφαιρέσουν από το βιβλίο την εν λόγω σελίδα στην οποία γίνεται αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, η εντολή εστάλη με τη μορφή οδηγίας με την ένδειξη του κατεπείγοντος, καλώντας τους καθηγητές Αγγλικών να σχίσουν την σελίδα 36 του βιβλίου «Oxford Discover Futures 3, Workbook» του Oxford University Press προτού αυτό να διανεμηθεί στους μαθητές.

Στην ίδια σελίδα υπήρχαν αναφορές και στους μεξικανούς καλλιτέχνες Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα που παρουσιάζονται ως «ήρωες του κόσμου της τέχνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle ήδη σε σχολεία της Λευκωσίας καθηγητές υποχρεώνονταν να σκίσουν την εν λόγω σελίδα υπό την εποπτεία μάλιστα προϊσταμένων τους, ενώ μαθητές που είχαν προλάβει να παραλάβουν τα βιβλία αγγλικών πριν διαταχθεί η λογοκριτική ενέργεια του υπουργείου, υποχρεώθηκαν να αφαιρέσουν την σελίδα και να την παραδώσουν σε βοηθούς της σχολικής διεύθυνσης.

Ο Πρόεδρος της επίσημης οργάνωση των καθηγητών, Κώστας Χατζησάββας δήλωσε στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΣΤΡΑ πως το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή συνεδρία της γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ ενώ τόνισε ότι θα ζητηθεί και συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους. Αυτό που έχει σημασία, τόνισε δεν είναι το ποιο πρόσωπο απεικονίζεται σε ένα βιβλίο αλλά να αποκτήσουν τα παιδιά κριτική σκέψη έτσι ώστε να αποκτήσουν λογική και να μπορούν να κρίνουν από μόνα τους.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close