Ενημέρωση

Δείτε live τη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο

Η «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι η ετήσια ομιλία που εκφωνεί κάθε Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια, τα μέλη του Κοινοβουλίου θα εξετάσουν τόσο τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.

Η συζήτηση αυτή αποτελεί σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ, καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους.

Οι προτεραιότητες που παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την περσινή συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν επίκαιρες: Η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική.

Η συζήτηση μετά την ομιλία με τους ευρωβουλευτές αναμένεται να επικεντρωθεί σε «καυτά» θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως:

  • Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας
  • Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν
  • Το προσφυγικό
  • Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
  • Οι εξελίξεις στην οικονομία
  • Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
  • Ψηφιακή Στρατηγική
  • Ανθρώπινα δικαιώματα και προσωπικές ελευθερίες
  • Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
  • Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντάνα την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε live streaming:

Εκδήλωση και στο Ζάππειο

Με αφορμή τη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης το 2021 (State of the Union 2021) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Γραφείο του EK στην Ελλάδα συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αύριο Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή εθελοντών του δικτύου mazi.eu.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Νιόβης Ρίγκου, του επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστα Τσουτσοπλίδη και του Προέδρου και Επιστημονικού Διευθυντή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανοιχτός διάλογος με τους συμμετέχοντες, εθελοντές του δικτύου mazi.eu και σπουδαστές και διδάσκοντες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Τον διάλογο θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαριάννα Σκυλακάκη.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close