ΕνημέρωσηΠολιτική

Αναστασιάδης – Αλ Σίσι: Πάγια αιγυπτιακή στήριξη στο Κυπριακό – Στρατηγική διμερής συνεργασία

Την πάγια στήριξη του Καΐρου στη Λευκωσία ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατόπιν της πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο, στο Κάιρο.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους, με τον Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει ικανοποίηση για τη σταθερή στάση αρχών της Αιγύπτου και παράλληλα να χαρακτηρίζει ιστορική τη διάσκεψη.

«Η σημερινή Διακυβερνητική Συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσης για ενίσχυση των σχέσεων, αλλά και για παρακολούθηση της πορείας και προόδου που σημειώνεται σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» τόνισε ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Αλ Σίσι είπε ότι επιβάλλεται ο σεβασμός όλων των κρατών στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα στις αρχές της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων των κρατών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες οριοθέτησης.

Ο Αιγύπτιος ηγέτης επισήμανε παράλληλα τη σταθερή θέση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο σχετικά με τις όποιες ενέργειες στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ή με τις όποιες προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι αυτές είναι ενέργειες που πλήττουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση της επανένωσης της νήσου.

Αναστασιάδης: Στρατηγική πλέον η συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή Διακυβερνητική Σύνοδο, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών, και χαρακτήρισε «στρατηγική» τη διμερή συνεργασία.

«Ευχαριστώ θερμά τον πρόεδρο Αλ Σίσι για τη σταθερή στάση αρχών της Αιγύπτου στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και για την καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους» ανέφερε σε ακόλουθη ανάρτηση του στο Twitter.

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «στρατηγική» τη συνεργασία με την Αίγυπτο.

«Με τον φίλο Πρόεδρο Αλ Σίσι αμοιβαία ήταν η θέση για θεσμοθέτηση της #G2G Συνόδου για εξέταση της υλοποίησης των τομεακών συμπράξεων στη βάση του οδικού χάρτη που έχουμε καθορίσει, αλλά κ της ευρύτερης μας συνεργασίας, η οποία, πλέον, θεωρείται ως στρατηγική» ανέφερε επίσης στη σειρά αναρτήσεών του.

Πέραν του διμερούς επιπέδου, συζητήθηκαν θέματα στο πλαίσιο του μηχανισμών συνεργασίας και με την Ελλάδα, ενώ ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε την τριμερή πρότυπο περιφερειακής συνεργασίας. Η επόμενη τριμερής αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Καβάλα.


Source link

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close